Anbefalt litteratur

Det finnes mye god sjakklitteratur der ute, men hvor skal du begynne? Vi guider deg!

Vi har valgt å løfte frem mye av den norske litteraturen på området. Det er er det språklige årsaker til, men også fordi norsk sjakklitteratur generelt holder høy kvalitet.

Vi har for ordens skyld delt opp litteraturen i to kategorier: Lær om sjakk og les om sjakk.

Bøkene i kategorien «lær om sjakk» er opplæringsbøker i sjakk. Bøkene i kategorien «les om sjakk» er bøker der sjakk er et viktig tema for handlingen.

Omtalene er hentet fra sjakkbutikken.no og sjakkhuset.no.


Lær om sjakk

Lær sjakk

Utgivelsesdato: November 2018

Forfatter: Øystein Brekke

Første norske lærebok som tar både nybegynneren og hobbyspilleren trinn for trinn opp til et turneringsnivå i sjakk.

Boka har 30 kapitler, alle med øvingsoppgaver, og i tillegg en åpningsguide på 24 innholdsrike sider, av interesse også for etablerte sjakkspillere.

Forfatteren Øystein Brekke er Norges mest erfarne sjakklærer og sjakkforfatter på begynner- og særlig nesten-begynner-nivået.

Simens Sjakkbok

Utgivelsesdato: August 2014

Forfatter: Simen Agdestein

Simen Agdesteins sjakkbok fra 1997 i en bare litt endret ny utgave. Her er både lærerikt, inspirerende og underholdende stoff for interesserte hobby- og klubbspillere, som en slags supplerende lærebok. 

Boka går gjennom både flotte partier, de viktigste åpningene og ikke minst sentrale midtspilltemaer som blir kyndig behandlet. Flere av partieksemplene er hentet fra praksisen til norske toppspillere på 80- og 90-tallet. 

Gjennomgangen av verdensmesterhistorien er naturlig oppdatert særlig med Kramnik, Anand og Carlsen. 

Min Første Sjakkbok

Utgivelsesdato: 2017

Forfatter: Ellisiv Reppen og Silje Bjerke

Den kritikerroste boka ”Min første sjakkbok” fikk terningkast 6 i Nettavisen og ble omtalt som ”et pedagogisk mesterverk”. Boken har vært utsolgt lenge, men nå er nytt opplag trykket og boken er igjen til salgs.

Lær sjakk på en morsom måte!

Gjennom tegning og fargelegging lærer barna hvordan brikkene flytter, rokade, sjakk matt og enda mer. Boken er laget av Ellisiv Reppen og Silje Bjerke, med illustrasjoner av Flu Hartberg.

Sjakk – Slik blir du helt konge

Utgivelsesdato: 2014

Forfatter: Ellisiv Reppen og Flu Hartberg

Sjakk er verdens mest populære brettspill og spilles av flere hundre millioner mennesker i alle aldre. 

I denne boken lærer du hvordan brikkene flytter og hva som er lurt å gjøre i de ulike fasene av spillet. Både de som aldri har tatt i en sjakkbrikke og de som kan litt sjakk fra før, kan lære noe i denne boken. 

Her får du smarte tips fra noen av verdens beste sjakkspillere. Disse tipsene skal hjelpe deg å bli helt konge i sjakk! 

Spill siciliansk

Utgivelsesdato: 2017

Forfatter: Sverre Johnsen

Første norske bok om én sjakkåpning! Boka er en litt generell introduksjon for alle hobbyspillere og klubbspillere til å spille Siciliansk – 1. e4 c5 – som er verdens mest spilte sjakkåpning. Samtidig gir den mer ambisiøse spillere et repertoar med utvalgte varianter som svart i det som heter Klassisk Siciliansk.

ROKADE! Arbeidsbok i sjakk for barn, unge og lekne voksne

Utgivelsesdato: 2019

Forfatter: Tobias Hirneise, Torbjørn Ringdal Hansen

Jeg kan sjakkreglene, men hva skal jeg gjøre nå?

Dette spørsmålet er det mange som stiller seg. Både barn og voksne lurer på hvordan man skal bli bedre, og med denne arbeidsboken ønsker vi å gjøre noe med dette. Vi ønsker å kombinere lek med det å lære, og denne boken skal derfor være nettopp morsom og lærerik.

Chess Endgames For Kids

Utgivelsesdato: 2015

Forfatter: Karsten Müller

De fleste sjakkpartier blir avgjort i sluttspillet. Det er her du høster belønningen for ditt gode spill, eller er slu nok til å nekte motstanderen seieren.  

Å kunne noen få, viktige sluttspillsteknikker vil dramatisk øke din selvtillit, siden du fort vil forstå hvilke stillinger du skal sikte mot, og hvilke du skal unngå. 

Fra og med de grunnleggende mattene og de enkleste bondesluttspillene, gir denne boken all sluttspillskunnskapen som spillere må kunne for å føre dem opp på habilt klubbnivå og videre. 

Sjakkskolen-serien

Utgivelsesdato: Februar 2013

Forfatter: Øystein Brekke

De norske lærebøkene Sjakkskolen 1, 2 og 3, alle med løsningshefter, og sammen med oppgaveheftet “111 sjakk matt i 1 trekk” og “111 sjakktrekk som vinner”.

Den eneste sammenhengende læreserien i sjakk på norsk, og med mange nyttige øvingsoppgaver.

Bompis Sjakkskole

Utgivelsesdato: Januar 2005

Forfatter: Bjarte Leer-Salvesen

10 morsomme små oppgave- og lærehefter på norsk til en svært hyggelig pris. Heftene, hvert på 16 ganske store sider, er bygget opp rundt ulike temaer og sjakkspillere og starter relativt enkelt i hvert hefte, hvoretter oppgavene blir gradvis mer krevende, og noen ganger enda litt mer krevende enn nivået der de fleste elevene hører hjemme.

Sjakk og matt

Utgivelsesdato: Januar 2010

Forfatter: Sverre Johnsen, Svetoslav Mihajlov

Noe så imponerende som en norsk treningsbok i mattsetting, med innhold helt fra nesten-nybegynneren opp til mesterspilleren. Vanskelige stillinger blir mer overkommelige når vi vet at det skal bli matt: Sjakk, sjakk og matt! Oppgavene virker både elegante og gjennomarbeidede.


Les om sjakk

Sjakk – Spillet i mitt liv

Utgivelsesdato: 2014

Forfatter: André Bjerke

En nyutgivelse av Norges mest velskrevne og lenge mest utsolgte sjakkbok! André Bjerkes selvbiografiske mesterverk har begeistret flere generasjoner sjakkelskere. Dette er førsteutgaven fra 1968, bare supplert med ordet “Sjakk” som tillegg i boktittelen. 

André Bjerke beskriver uovertruffent sjakkspillets gleder og sorger, fra nybegynner til mesterspiller, og med skjellsettende møter med Oslo Schakselskap på slutten av 30-tallet og Sjakklubben Stjernen gjennom store deler av 50-tallet med blant annet deltagelse i fem landsturneringer. 

Sjakken eller livet

Utgivelsesdato: 2017

Forfatter: Atle Grønn

Sjakken eller livet er en annerledes bok om sjakk, en reise i sjakkens historie og kultur og en hyllest til dem som i ulike livssituasjoner er besatt av spillet.

Atle Grønn er en av Norges fremste sjakkeksperter og byr på varme møter med mennesker som nærmest må ta det eksistensielle valget: sjakken eller livet.

Sjakknovelle

Utgivelsesdato: 2012

Forfatter: Stefan Zweig

Den østerrikske forfatteren Stefan Zweigs mesterverk “Sjakknovelle” står i en særstilling av skjønnlitteratur med sjakk som tema. Nærmest et must også for seriøst sjakkinteresserte. 

Handlingen i “Sjakknovelle” er lagt til en luksusdamper hvor blant andre Czentovik, verdensmester i sjakk, befinner seg. Han er på vei til Argentina hvor han for kjempehonorarer skal glitre med sin kunst. Han og den mystiske dr. B., en østerriksk flyktning som har tilegnet seg sjakkteori under fangenskap hos Hitlers gestapister, møtes til kamp ved sjakkbrettet. 

Den østerrikske forfatteren Stefan Zweig (1881-1942) karakteriseres som en kosmopolitisk europeer og var en av mellomkrigstidas største tyskspråklige forfattere. 

Game Changer

Utgivelsesdato: 2019

Forfatter: Natasha Regan, Matthew Sadler

Denne imøtesette boka forteller allerede historien om det selvlærende sjakkprogrammet som har sjokkert verden med revolusjonerende resultater og sjakkpartier faktisk utviklet på timer. Forfatterne har hatt tilgang til over to tusen tidligere upubliserte partier av Alpha Zero. 

Norske Sjakktrekk

Utgivelsesdato: 2014

Forfatter: Øystein Brekke

Til Norges Sjakkforbunds 100-årsjubileum 20. juli 2014 utkom historien om sjakklivet i Norge fra middelalderen til i dag, som en innholdsrik innbundet bok i A4 format på 328 sider. 

Boka forteller historien gjennom en blanding av tekst, bilder og enkelte utvalgte partier, samt endel konkrete fakta og lister bak i boka. Her fortelles historien om de første klubbene i Norge, hvordan det ble til et sjakkforbund i 1914 og hovedlinjene i dette forbundets historie gjennom hundre år. 

Sjakkgeniene

Utgivelsesdato: 2018

Forfatter: Atle Grønn, Hans Olav Lahlum

En både grundig, folkelig og spennende fortelling om verdensmesterne i sjakk fra Steinitz til Carlsen! En god innbundet bok velegnet som gave til både sjakkspillere og mer løselig interesserte. Inneholder en del ganske nytt stoff om sovjetisk og russisk sjakk med omegn. 

Masse god lesning for alle sjakkinteresserte, både proffer og amatører! Inneholder også en god del spennende stillinger fra verdensmesternes partier, men ingen hele partier. 

Hvordan Magnus Carlsen ble verdensmester

Utgivelsesdato: 2014

Forfatter: Simen Agdestein

Med et nytt sluttkapittel og flere fotografier er dette en utgave av Simen Agdesteins utmerkede biografi “Sjakkvidunder” med partier av Magnus sin karriere fram til sommeren 2004, da han var blitt stormester og i sin første VM-turnering bød den eldre Aronjan sterk motstand.

Boka med den kanskje litt forvirrende tittelen handler om hvordan Magnus ble stormester, ikke hvordan han ble verdensmester. Det eneste er en interessant nok tekstbeskrivelse av matchen i Simens nye etterord som heter kapittel 10, men er uten partier etter 2004.