Blogg

Aryan Tari på Haugerud Seniorsenter!

Søndag 6. september fikk Haugerud seniorsenter storfint besøk da juniorverdensmester Aryan Tari holdt kurs og simultanoppvisning.

Lagleder for Haugerud seniorsenter
Aryan Tari er denne høsten lagleder for Haugerud seniorsenter som skal møte Nesttun Eldresenter i Bergen til sjakklagkamp på nett lørdag 19. september. Denne søndagen var Aryan kursholder på senteret, og brukerne gledet seg over besøk fra den tidligere juniorverdensmesteren.

Aryan er Norges nest beste sjakkspiller med en rating på 2630, og denne høsten skal han blant annet spille Norway Chess sammen med Magnus Carlsen og flere av verdens beste sjakkspillere. Likevel har han tatt på seg oppdraget med å være lagleder for Haugerud seniorsenter som forbereder seg til sin store lagkamp på nett.

Selv om sjakk på toppnivå kan være fysisk krevende mener Aryan at sjakk ikke er som andre idretter der man må legge opp i en viss alder.

– Det finnes flere eksempler på gode sjakkspillere som har klart å hevde seg i verdenstoppen til tross for høy alder, sier han

På seniorsentret har man også stor glede glede av sjakkspillingen. Det sosiale står sterkt, men mellom kaffe, kanelboller og hyggelig samvær er det også plass for vennskapelig kappestrid. Gleden over å vinne et sjakkparti eller lage gode planer er synlige blant pensjonistene på sentret. Når Aryan utfordrer til simultansjakk, er det ingen som ønsker å gi seg uten kamp, selv om alle kursdeltagerne til slutt måtte gi tapt.

“Sjakk er ikke som andre idretter hvor man må legge opp i en viss alder.”

Rivalisering var en drivkraft
Hver mandag har det vært faste sjakktreff på Haugerud seniorsenter, men på grunn av Korona-situasjonen er det lenge siden gruppen har vært samlet. Det var derfor mange som hadde gledet seg ekstra til denne dagen. Ikke bare fikk de besøk av juniorverdensmesteren, men de fikk også treffe sine gode sjakkvenner.

Aryan trekker frem det å ha noen å spille og rivalisere med som hans viktigste drivkraft i starten.

“Pappa lærte meg og broren min, som er 3 år eldre, å spille sjakk og vi spilte mye hjemme.”

Rivaliseringen mellom de to brødrene gjorde at Aryan fikk en enorm utvikling i ung alder. Han hadde et naturlig talent for spillet, noe som gjorde at han etter hvert ble bedre enn sin eldre bror. Broren valgte etter hvert å slutte med sjakk, mens Aryan fortsatte sin utvikling. Han ble del av et godt sjakkmiljø i Stavanger der han fant nye utfordringer og nye rivaler.

– Jeg har alltid likt utfordringer, sier Aryan.

Det er også en av grunnene til at han umiddelbart svarte ja da det kom en forespørsel fra Sjakk & Samfunn om han kunne være lagleder for seniorsenteret denne høsten.

“Jeg tenker at det å holde hjernen i aktivitet er veldig positivt.”

– Jeg tenker at det å holde hjernen i aktivitet er veldig positivt, sier Aryan.

Som fulltids sjakkspiller får Aryan utfordret hjernen sin på et høyt nivå, og for han sin del kan hvile og avkobling være vel så viktig. Oppfordringen til seniorene på senteret er derimot ikke å hvile seg i form, men heller forsøke å spille mot hverandre så mye som mulig frem mot lagmatchen 19. september.

“Spill så mye som mulig med hverandre og bli varme i trøya!”