Blogg

CHESS BEHIND BARS

Under fjorårets London Chess Festival var jeg så heldig å bli kjent med forfatter Carl Portman, som også er Manger of chess in prisons i England.


London chess festival

På fjorårets sjakk-konferanse i London var jeg del av en gruppe som utvekslet erfaringer med sjakk i fengsler og så på mulighetene for et samarbeid på tvers av flere europeiske land. Selv hadde jeg ikke så mye erfaring å vise til fra Norge, men jeg lot meg fascinere av arbeidet som Carl Portman hadde gjort i England.

På dette tidspunktet jobbet jeg utelukkende med prosjektet SkoleSjakken, men møtet med Portman og andre mennesker som hadde brukt sjakk i ulike samfunnprosjekter var inspirerende. Jeg innså at ved å bidra til at flere fikk mulighet til å spille sjakk, så kunne dette ha stor betydning for enkeltmenneskers livsverdi. Tanken på å få mer sjakk inn i fengsler, asylmottak, eldresentre og mange andre viktig samfunnsområder begynte å vokse frem.

Manager of chess in prison

Carl kunne fortelle om et fengselsvesen som i langt mindre grad har fokus på utdanning og rehabilitering enn det vi er vant til å se i norske fengsler. Likevel fikk han innpass av den enkle grunn at han kunne tilby fengslene et tilbud som var billig. Fengslene i England møter stadige krav om å kutte ned på utgifter og i så måte var sjakk et aktivitetstilbud som ble tatt imot med åpne armer.

Portman har fått stor anerkjennelse for sitt arbeid i britiske fengsler

Chess Behind Bars handler om Carl Portman sitt arbeid i engelske fengsler. I 1988 mottok han et brev fra en innsatt som sonet en drapsdom i Bedford Prison. Den innsatte var sjakkentusiast og stor fan av Carl Portman sine sjakkbøker. Korrespondansen mellom dem ledet til Carl Portmans engasjement for innsattes muligheter til å spille sjakk.

Portman kunne også fortelle at fengslene som klarte å etablere et sjakktilbud kunne vise til nedgang i vold og hærverk. Uten at det direkte kunne dokumenteres, var de ansatte i fengslene overbevist om at det var en sammenheng.

Det var derfor med en viss stolthet jeg tok kontakt med Carl Portman igjen denne høsten. Jeg kunne fortelle han at vi var i ferd med å rulle ut prosjektet Sjakk & Samfunn, og at fengslene er et av samfunnsområdene som vi har lagt planer for. Jeg inviterte Carl Portman til å delta på et arrangement på Tøyen bibliotek for å fortelle om sitt arbeid og om boka Chess Behind Bars.

Ekspert på lutefisk!

Carl Portman reiser ofte rundt og holder foredrag, kurs og simultanoppvisninger i engelske fengsler.

Carl var ikke vanskelig å be, og han hevdet i tillegg å være en ekspert på norsk lutefisk! Han kunne også fortelle at siden vi sist møttes har han vært involvert i tidenes første verdensmesterskap for fengsler! Han er en person med mange spennende erfaringer.

Tirsdag 19.november kommer han som sagt til Tøyen bibliotek for å delta på arrangementet “Sjakk bak murene” sammen med blant annet forfatter Eivind Riise Hauge og journalist Heidi Røneid.

Dette er en unik mulighet til å høre om hvordan man kan arbeide med sjakk i fengsler, og jeg håper at mange har lyst til å ta turen!

Les mer om arrangementet HER.