
– Det hadde vært supert å få flere kvinner til sjakken og få flere til å oppdage gleden ved å spille sjakk
Vi spurte deltagerne som deltok på Sjakk & Samfunns digitale kursrekke om hvordan sjakk kan bidra positivt i en hverdag med mye nedstengning og strenge smitteverntiltak. Kursdeltager Désirée Fidan sier det har vært godt å få muligheten til å lære seg noe nytt på tross av nedstengningen og håper flere flere kvinner vil oppdage gleden ved sjakk.
Når begynte du å spille sjakk, og hvor mye sjakk hadde du spilt før du ble med på kurset?
– Jeg begynte å spille sjakk i november 2020 – ble skikkelig inspirert av Netflix-serien, «The Queen’s Gambit». Gikk fort til anskaffelse av et eget sjakkbrett, i tillegg til å begynne å spille online. Det eneste jeg kunne var hva de ulike sjakkbrikkene gjør, etter å ha spilt litt sjakk med faren min som barn. Ble raskt nysgjerrig på å finne ut mer om sjakk og om hva som rørte seg av ulike sjakkmiljøer her i Oslo. Tidspunktet for min nyervervede sjakkinteresse skulle vise seg å være gunstig, siden Sjakk & Samfunn og Mental Helse dette året har en omfattende satsning på online sjakk og tilbyr gratis kursrekker som er åpne for alle. Jeg deltok på et av disse kursene og hadde Torbjørn Ringdal Hansen som sjakktrener. Det var utrolig gøy!
Hvordan har sjakkurset bidratt positivt til din hverdag i en tid med mye nedstengning og strenge smitteverntiltak?
– Sjakkurset ble for meg en virkelig fin start som bare ledet til økt interesse og entusiasme for det å lære å spille sjakk, samt vite mer om sjakkhistorie og livet til flere av sjakkens verdensmestere – der er det mye interessant lesing. Etter kurset har jeg meldt meg inn i min lokale sjakklubb, SK Stjernen, samt på det nettbaserte prosjektet, Dronningspranget.no som satser på å få flere kvinnelige sjakkspillere. I dag er det flest mannlige sjakkspillere, og det hadde vært supert å få flere jenter og kvinner til sjakken og få flere til å oppdage gleden ved å spille sjakk. Det er noe man kan gjøre både alene og sammen – inne og ute. Under nedstengningen, hvor mye av tiden tilbringes hjemme, har det vært gull å spille sjakk online og ha muligheten til å delta på sjakkurs – kjenne på at tross alle begrensninger som nedstengningen fører med seg, så er det muligheter for å lære seg noe nytt og holde på med noe som forhåpentligvis kan lette litt på ensomhet og isolasjon.
Hva sitter du igjen med etter å ha deltatt på sjakkurset?
– Etter sjakkkurset til Sjakk & Samfunn har det virkelig skjedd en hel del spennende ting – ikke visste jeg for bare noen få måneder siden hvor mange nye og fine opplevelser sjakken skulle komme til å gi meg. Hvor langt man vil ta sjakkspillingen styrer man selv – for min del er det først og fremst gøy, og noe jeg kan gjøre hvorsomhelst, nårsomhelst og alene eller sammen med andre, eller mot en datamaskin, hvis jeg ønsker. Mulighetene er mange, og akkurat det liker jeg. Det er det virkelig godt å kjenne på i denne utfordrende tiden vi befinner oss i.

