Blogg

– En av de morsomste dagene i uka

Hver fredag møtes en gjeng på Stovner Eldresenter. De marsjerer målbevisste inn til sine faste bord innerst i lokalet og henter frem brett og brikker – det er klart for ukas høydepunkt.

– I starten møtte vi opp klokken ti, men så begynte jeg og Harald å komme halv ti, og nå møtes vi kvart over ni. Da rekker vi jo flere partier, forklarer Terje Spjeldnes.

Han er 75 år og sjakkmakkeren Harald Rødvik er 82. Sistnevnte har benyttet seg av sjakktilbudet på Stovner Eldresenter i 20 år.

– Det er en av de morsomste dagene i uka. Det er noe å se frem til, forteller han.

– Det sosiale er viktigst

Og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor, her fortelles det gamle røverhistorier, læres bort sjakkåpninger og drikkes kaffe. Timene ved sjakkbrettet flyr i vei, og ikke er det så viktig å vinne lenger heller.

– Jeg hisser meg mye mindre opp over tabbetrekk nå enn jeg gjorde da jeg var yngre. Det har blitt mindre viktig å vinne med årene, nå er det det sosiale som er viktig, sier Terje Spjeldnes.

God hjernetrim

Irmi Pedersen er heller ikke så opptatt av å vinne lenger som hun var da hun begynte med sjakk som 12-åring. Nå er det den positive helseeffekten av spillet hun setter mest pris på.

– Det er god hjernetrim – du blir helt oppslukt. Det har absolutt en helsemessig effekt på meg, det er helt uvurderlig. Jeg ser på det som en trim, jeg merker at jeg skjerper meg. Alle eldre burde gjøre dette, anbefaler hun.

Rolig hissigpropp: Terje Spjeldnes har roet ned spillestilen med årene.
Aldri for sent: Helena Munkejord (t.v.) lærte seg sjakk som 60-åring. Her spiller hun sammen med Irmi Pedersen og Tor Skoglem.