Foto:© Benjamin Fredriksen / NRK
Blogg

En inngang til nye miljøer

160 biblioteker meldte seg på det nasjonale prosjektet Sjakk & Samfunn i fjor. Nå er det fengsler og kriminalomsorgen som skal få tilbud om mer sjakk.

Det har vært sjakkarrangementer i flere norske fengsler tidligere, og disse har vist seg populære. Sjakk & Samfunn-prosjektet sikrer at alle nå får tilbud – det er bra! sier Geir Nesheim, generalsekretær i Norges Sjakkforbund.

Testet med suksess

Sjakk har blitt testet i fengsler rundt om i verden før – og det med stor suksess. Lignende initiativer finnes i Brasil, USA, Italia og England, som peker på at sjakk er en aktivitet som skaper rom for konsentrasjon, mestring og personlig utvikling.

Sjakk kan også være en inngang til nye, positive miljøer.

Sjakk er sosialt, og kan – lagt opp på en god måte – bidra til å motvirke f.eks. isolasjon – sier Nesheim.

Bedre fengselsmiljø med sjakk

Også i Norge har man sett positive virkninger av å bruke sjakk i fengsler. I jula sendte NRK en reportasje fra Mosjøen fengsel der innsatt Geir Andre Ottersbo fortalte om hvordan han hadde fått et nytt liv etter å ha oppdaget sjakk.

Carl Portman (tredje til høyre på bilde) er en av inspirasjonskildene til prosjektet. Portman er Manager of Chess in Prisons i England og har jobbet mye med sjakk i fengsler. Han mener å se en nedgang i vold og bedre fengselsmiljø som følge av mer sjakk. Her fra en debatt på Tøyen bibliotek november 2019.

– Det er strategien i spillet. Du må planlegge og tenke framover. Sjakk er bra for å trene hodet, sier Ottersbo til NRK.

Avdelingsleder i Mosjøen fengsel Frank Ivar Lie fortalte også til NRK at fengselsmiljøet har blitt bedre etter at de innsatte begynte med sjakk.

– Det blir et pusterom i de tankene de ellers har, sier Lie.

Sjakk etter soning

Sjakk & Samfunn vil også jobbe for å skape et godt sjakktilbud for de som er ferdig sonet og som skal ut i samfunnet igjen

– Vi kan se fra sjakk-i-fengsel-prosjektet i Brasil at de der fulgte opp etter at folk hadde sonet ferdig – og med gode resultater. Dette er noe vi vil prøve også her hjemme, sier Nesheim.,