Blogg

Fengslende sjakk i Vik fengsel

I Vik fengsel er sjakk en viktig del av hverdagen til både ansatte og innsatte.

Innlegget er skrevet av Nicolay Knudsen, fengselsbetjent i Vik fengsel.

Det er søndag morgen i Vik Fengsel, og det er duket for dagens sjakkturnering ved avdeling for lavere sikkerhet. Siden Magnus Carlsen ble verdensmester i 2013 og TV sendingene startet, våknet også interessen for sjakk i Vik fengsel. I perioder har det vært så mange som har spilt sjakk daglig at vi har måttet avholde to turneringer for hele fengslet, både i avdeling for høyt sikkerhetsnivå og i avdeling for lavere sikkerhetsnivå.

Bygget som er avdeling for lavere sikkerhetsnivå i Vik Fengsel stammer tilbake fra 1864. Det sies at det er personer som holder til i veggene her, så vi får håpe de synes sjakk er gøy.

Det sies at det er personer som holder til i veggene her, så vi får håpe de synes sjakk er gøy.

I april mottok Vik Fengsel også en svært generøs gave fra Sjakk&Samfunn. Vi fikk 19 brett og brikker, introduksjonsvideoer og klokke. Det satt både innsatte og ansatte pris på.

En gentlemansport

På grunn av Covid-19 blir det avdelingsvis turneringer denne dagen. Det er relativt høyt nivå på deltakerne. Nye åpninger utforskes for å få has på undertegnede. Det kan ikke gjøres store feil i partiet, og man kommer ikke ustraffet fra å miste en offiser lenger. Det er tydeligvis god læring å høre på panelet i studio under TV-sendingene når det er sjakkturneringer.

Kornelijus møter meg når jeg kommer på jobb og forteller: «I have a new strategy» og inviterer til et parti. Når jeg spør: «What is your new strategy?», svarer han: «To beat you».

Fengselsbetjent Nicolay Knudsen og Kornelijus i innledende parti.

Når jeg spør: «What is your new strategy?», svarer han: «To beat you».

Da må andre gjøremål vike en stund til man har avklart om hans nye strategi er vinnende. Om den ikke er det, så gir jeg han beskjed om det: «Your new strategy is not working».

Det er en fin og lett tone. Går man seirende ut av et parti, gnir man det ikke inn. Sjakk er en gentlemansport.

Sjakk er også en veldig fin måte å bli kjent med gjester ved Vik Fengsel som man ikke kan språklig kommunisere med. For et par år siden var det en midlertidig gjest fra Russland her. Jeg husker han godt fordi han var utrolig god til å spille sjakk. Ingen hadde nubbesjanse. Han var ustoppelig når han angrep med bøndene.

Sjakk fra morgen til kveld

Vi er fem på avdelingen som deltar i dagens turnering. En er på permisjon, og vedkommende vil nok underkjenne turneringen når han kommer tilbake.

Dagen i forveien går med til en del treningspartier og til å utforske noen nye åpninger. Noen fungerer, andre blir ikke å bruke på nytt. Kornelijus har et psykisk overtak på undertegnede siden han fikk en billig sekkematt i det siste treningspartiet lørdag kveld.

Vi starter turneringen klokka 12:00 med innledende runder. Med tilskudd fra fritidsavdelingen ved Vik Fengsel til søtsaker og varm kaffe er vi i gang.

Duket for sjakkturnering i Vik fengsel.

Alle spiller mot alle i to partier. De tre som står igjen med flest poeng, går videre.

Til slutt står undertegnede og Simen igjen. Vi blir enige om å spille kun ett avgjørende parti for å kåre vinneren. Klokka har blitt 18:30, og vi begynner å bli slitne i toppetasjen.

Begge kommer fint ut av åpningen i finalen, men i mellomspillet mister Simen en offiser og ligger under. Pilen til Torstein Bae ville nok pekt i Nicolay sin retning, men Simen henter seg inn igjen og får et overtak.

Brikkene til undertegnede var ikke konsolidert, som Jon Ludvig Hammer ville sagt. Simen presset, dro i land seieren og ble kåret til vinner av dagens turnering i Vik Fengsel.

Igjen, takk til Sjakk & Samfunn for brett og brikker.