Blogg

NM for Synshemmede 2021 med god deltagelse

Det arrangeres norgesmesterskap for blinde og synshemmede hvert år, og i den 51. utgaven på Radisson Blu Oslo Gardermoen hotel helgen 15-17. oktober deltok 22 spillere fra hele landet – en hyggelig økning fra de siste utgavene.

Tekst: Geir Nesheim

Normalt spilles NM på Hurdal syn- og mestringssenter, men der var det fullt i år. Det spilles 5 partier med 90+30 betenkningstid i Bergergrupper a 6 spillere, og så en stor Monradgruppe for laveste klasse.

Det gledelige i år var et høyt antall unge «debutanter» – 5 førstegangsspillere i NM. Disse viste seg å være en vennegjeng fra Blindeforbundet som alle var interessert i sjakk, og som like godt meldte seg på alle sammen.

En annen gledelig begivenhet var at det deltok kvinnelige spillere i alle klasser, og for første gang også i A-klassen, der Camilla Hansen NSSF deltok etter seier i B-klassen i 2020.

Norgesmester ble Per Ivar Norum, NSSF, som tok tittelen for 5. gang. Han avgjorde med seier i innbyrdes parti mot fjorårsvinner Sverre Fuglerud, som vant 2020 utgaven etter stikkamp mot Kai Roger Johansen. Fuglerud ble nr 2.

I klasse B vant i år feltets senior Tormod Prytz (f. 1934) , med mellomnavn Heisfører’n siden han stort sett rykker opp og ned mellom A og B annethvert år.

I C-klassen gjorde alle debutantene sine saker bra, og særlig William Skaugen imponerte med 5 strake seire. William (18) går på Asker videregående, og spiller sjakk sammen med venner og kompiser, samt på nett. En av vennene spiller i Asker Sjakklubb, og gir de andre i gjengen impulser.

Lørdag kveld var det 50 års jubileumsmiddag for Rokaden SK, som spiller i Norges Blindeforbunds lokaler i Sporveisgt i Oslo på torsdager, men som er åpen både for blinde, svaksynte og alle andre. Brødrene Tormod og Otto Prytz kåserte om Rokadens lange historie som de selv hadde fulgt fra starten.

Arrangementet var i det hele tatt vellykket, også takket være alle «tolkene», som er betegnelsen alle hjelperne benytter. Turneringsleder Johs Kjeken hadde tatt turen fra Sjåk for å lede enda et NSSF-NM, og fikk god hjelp av bl.a. Hans Richard Tjøme. Og Olav Vik, styreleder i både Rokaden og NSSF overvåket det hele og deltok dessuten i høyeste klasse. Det store premiebordet inneholdt det meste, inklusive sjakk-krus til alle fra Sjakk & Samfunn.

Neste NM for Synshemmede kommer allerede i Kr. Himmelfartshelgen i 2022.

Turneringsleder Johs Kjeken deler ut vinnerpremier til Norgesmester i sjakk for synshemmede 2021 Per Ivar Norum. Foto: Geir Nesheim