Blogg

Sjakken på Engelsborg er blant senterets mest populære aktiviteter: – Jeg opplever det som god hjernetrim!

På Engelsborg seniorsenter er sjakk en av de viktigste aktivitetene i uka. Hver mandag og tirsdag møtes en gjeng ivrige sjakkspillere til dyst over sjakkbrettene.

– Vi har fått høre av enkelte på senteret at vi er litt stille. Og det stemmer vel, vi må jo konsentrere oss om spillet, men innimellom partiene snakker vi om alt mulig. Og når vi er ferdig, er det ofte at vi setter oss i kafeteriaen, sier Jens Johannessen.

Jens er frivillig og ansvarlig for sjakktilbudet på Engelsborg. Selv plukket han opp brikkene da tilbudet på Engelsborg ble etablert i 2016.

Jeg spilte en del sjakk da jeg gikk på folkehøyskole, men så gikk det noen år. Nå er jeg veldig fascinert av spillet, samme om jeg vinner eller taper. Jeg opplever det som god hjernetrim! Det er veldig bra for å bekjempe demens, forestiller jeg meg. Det ser man med hele spillet. Man møter hele tiden på nye kognitive utfordringer, sier Jens.

Jens Johannessen (t.v) holder i sjakktilbudet på Engelsborg seniorsenter.

Sjakk & Samfunn besøkte Engelsborg tidligere i år og ble imponert over hva de har fått til i de hyggelige lokalene. Da vi var innom var det god fordeling mellom kjønnene, praten satt løst, det ble sunget sjakksanger (!), nye spillere fikk hjelp av erfarne, og det ble arrangert sjakkturnering.

Jens er opptatt av at sjakktilbudet skal være sosialt og åpent for alle.

– Vi har et fast klientell her, men vi ønsker gjerne flere spillere. Du trenger ikke å kunne sjakk eller være påmeldt for å komme innom. Gamle medlemmer kan gjerne vise frem til nye hvordan man spiller, så det er enkelt å bli med.

Leif Gulliksen (t.v) er ofte å se på sjakktreffene på Engelsborg.

Også under koronapandemien har man prøvd, så godt det lar seg gjøre, å skape et sjakktilbud på Engelsborg.

– Vi sprayer alt, også brikkene, før vi begynner, sier Jens.

Han mener at slike fritidstilbud er viktig for å minske følelsen av ensomhet.

– Vi har en del eldre som ikke er spesielt mobile, og da er det viktig at de ikke blir sittende alene inne hele tiden i denne perioden.

Jens blar i «Lær Sjakk» av Øystein Brekke når vi snakker sammen og forteller at de fremover også planlegger å legge opp til mer sjakkundervisning for de som ønsker det.

– Vi har gått fra en til to dager, og tanken var opprinnelig at dag to skulle være for viderekomne. På sikt ønsker vi å få til det, å få inn en del teoretisk undervisning.